Mer om föreläsningarna

Mer om föreläsningarna

 

Alla föreläsningar är gratis. De markerade med * kräver dock föranmälan!

 

Måndag 11/2

 

19:00 - 20:30

Vård och vardag för en transkvinna i Västerbotten

Marie Andersson, transföreningen FPES Norr, berättar

 

Transpersoner har alltid funnits, sedan tidernas begynnelse, fast de har i princip aldrig synts – åtminstone inte i den västerländska civilisationen. Nu ser vi dem

regelbundet i media och i samhället. Deras väg har ofta kantats av problem och motgångar, beroende på forna tiders fördomar och brist på kunskap.

 

Nu verkar det finnas en ljusning och om detta ska Marie Andersson berätta. Marie är en 49-årig transkvinna med rötterna i den skånska myllan, men sedan 30 år boende i Skellefteå kommun. Hon är ordförande för transföreningen FPES lokalavdelning Norr. Hon levde som man, men ”kom ut” 2014 för att kunna leva ett ärligt liv utan självförnekelse.

 

Marie ger en kort historisk beskrivning ur allmänna och personliga perspektiv om hur det är att vara transperson i dagens Sverige.

 

 

Tisdag 12/2

 

18:30

Bibeln och HBTQ - hur kan vi kombinera de begreppen? Jesper Svartvik är professor i Bibelvetenskap, samt präst och författare. Han har under många år forskat och undervisat om bland annat bibeltexternas tolkningshistoria. Välkommen till ett intressant föredrag och samtal med honom i Sankt Olovsgården!

 

 

Onsdag 13/2

 

18:00

Välkommen till en kväll som handlar om hur vi kan skapa en mer inkluderande miljö i våra föreningar!

 

Anton Hysén berättar om sin upplevelse av att vara homosexuell idrottsman, om valet att berätta om sin sexuella läggning och sin syn på hur svensk idrott kan bli bättre på att inkludera HBTQ personer.

Panelsamtal med Kiruna IF LIVE, Röbäcks IF, Skellefteå FF, Skellefteå AIK Hockey, RFSL och VIF & SISU om hur vi kan skapa en inkluderande miljö i våra idrottsföreningar och hur respektive förening har jobbat med jämställdhet, machokultur och HBTQ frågor.

 

*Klicka här för att anmäla dig

 

18:30

Rasism inom hbtqia+ communityn*

Rasism finns tyvärr även inom hbtq rörelsen, trots det lyser föreläsningar och workshops med sin frånvaro i Pride. För att skapa en enad hbtq rörelsen måste vi ha representation och kunskap om rasism även inom oss själva. På denna workshopen kommer vi praktiskt visa och förklara hur vi på bästa sätt kan hantera rasism och fördomar inom Pride.

 

Nazli Moloudi: Är skribent och föreläsare, sedan 2014 blivit flitigt bokad för panelsamtal & föreläsningar om rasism,klass och hbtq.

Du kan följa Nazli på Instagram @nazlimoloudi

 

Micaela Kallaris: Är projektledare och fd programansvarig för Malmö Pride.

 

*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

 

 

Fredag 15/2

 

09:00 - 10:00

Myter och verkligheter-En lesbisk odyssé*

Myter och verkligheter -En lesbisk odyssé är ett projekt som utmanar makten över historien. Under denna föreläsning får du del av detektivarbetet med att gräva i arkiv och uthus efter queer historia, varför historia är = makt och hur konsten kan demokratisera bilden av Norrland.

Föreläser gör Elfrida Bergman, en av projektledarna.

 

*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

 

 

11.30 - 13:00

Lyckan – att våga vara dig själv!*

Tonys Irvings föreläsning handlar om saker som Tony har varit tvungen att ta sig igenom i livet. Tonys resa har gått från att ha varit en homofobisk, ung kyrkgosse som gifte sig med en kvinna och hatade sig själv och gömde sig i alkohol, festande och droger, till att vara en öppet homosexuell, gift med en man och drog- och alkoholfri person som hittat lyckan i de dagliga sakerna.

 

Tony pratar i föreläsningen om sin förändring, om att vara lycklig och om att våga ändra på sig själv. Att förstå och acceptera sig själv är den svåraste resan i livet: Cut the crap - du har alla förutsättningar för att bli vem du vill bli och leva som du vill leva. Men att hitta styrkan för att förändra är livets största utmaning. “You can’t be happy if you don’t accept also being unhappy”.

 

*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

 

 

14:00 - 16:00

Sussie och Lena är kära i varann - svensk homopophistoria*

”En kvinna och en man, som lever för varann, det finns inget starkare”. Citatet är från en av Niklas Strömsteds hitlåtar och utgör kärnan i svensk pop. Osynliggörandet av samkönad kärlek är nästan totalt i den svenska pophistorien. Men bara nästan. Det finns lysande exempel på artister och grupper som trotsat tabut och sjungit om kärlek mellan män och kärlek mellan kvinnor. I takt med hbtq-rörelsens segrar har låtarna om oss blivit fler. Men redan så tidigt som 1969 sjöngs det om oss. Vilka var artisterna som vågade? Vad var det som drev dem? Hur populära blev låtarna? Vad betydde de för dåtidens homo- och bisexuella.

 

Kom och lyssna på låtarna och historierna bakom. Kanske du själv har tips på låtar. Finns det till exempel några svenska låtar om t:et och q:et i hbtq?

 

Föreläsare: Frilansjournalisten Finn Hellman

 

*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen